Allmänt om trädgård

 

Blommande växter

Jag har en lutande tomt som jag skulle vilja plantera blommor, men vet ej vad. Har lite sol och mycket skugga.

 

Svar: Vi ger här några exempel på blommande växter, som inte behöver så mycket sol:
Astilbe: Blommar i juli-augusti med vackra spiror i färgerna vit till rött.
Lagerhägg: Vintergrön bredväxande buske med läderartade blad. Blommar i maj-juni med vita blommor.
Doftschersmin: Större buske med vita väldoftande blommor i juni-juli.
Kaprifol av olika arter/sorter: Klätterväxt som blommar med gula till röda blommor under olika tid på säsongen.
Klätterhortensia: Går att använda som både klätterväxt och solitär. Blommar med vita blommor juni-juli.

 

Brännässlor

Jag är i desperat behov av tips på hur jag på bästa sätt får bukt med brännässlor! Jag vill inte lägga grus över allt för det växer underbara vårblommor på området under våren, innan nässlorna tar över. Finns det nåt bombsäkert sätt att bli av med dem, tex någon annan marktäckande växt som effektivt kan kväva dem, eller nåt djur som glupskt äter upp dem, eller nåt miljövänligt medel? Nåt som minskar kvävehalten i jorden kanske?

 

Svar: Brännässlor är en flerårig växt som sprider sig med underjordiska utlöpare. Eftersom du inte kan gräva bort dem pga. av vårblommorna, får du slå av dem och försöka att trötta ut dem. Bäst resultat får man om man utför slåttern när de blommar. Nötkreatur och får äter gärna avslagna nässlor då de har torkat något.

 

Mörk uteplats

Har en ganska mörk uteplats utan direkt sol där jag har planterat bl.a. Thuja, Humle, Vildvin och Clematis. Tujan och clematisen dog. Humle och vildvin växer extremt långsamt. (bor i Sthlm) Kan det ha med jorden att göra? Lökväxter går mycket bra. Kan tilläggas att det finns gott om sniglar och små svarta maskar som stelnar när de kommer in i lägenheten. Vill gärna ha klätterväxter för insyns skull.

Svar: Det kan mycket riktigt ha med jorden att göra. Har du kontrollerat jorddjupet? Vildvin kan vara lite tröga i starten. Se till att växterna inte lider av brist på vatten och näring under växtsäsongen. Småblommiga klematis t ex. Clematis sibirica, som finns i flera olika färger, är mer tåliga än de storblommiga sorterna. Dessa trivs dessutom med att växa på skugga platser och kan även klättra i större buskar eller träd. Olika kaprifoler är också värt att prova, då de naturligt växter som undervegetation.

 

Roliga idéer

Jag är på jakt efter roliga, spännande och annorlunda idéer när det gäller att odla i växthus och inomhus. Med kartong, bildäck, lådor, sand, gräsklipp, kompost, kar för allt från rotfrukt till blommor.

 

Svar: Ett förslag som används av kommuner, är att plantera blommande växter i grova plaströr med utskurna hål. Använder man hängande växter t.ex. Hänglobelia, Flitiga Lisa eller Hängpelargon, så täcker de snart hela röret. Vill man ha ett klot, så kan man forma kycklingnät och plantera i det. Ett annan växt som går bra att odla i lodrätta rör, är jordgubbar. Plantorna får mycket ljus och bären är lätta att plocka.

 

Höstarbete

Jag skulle vilja ha råd angående höstarbete i trädgården. Vad ska jag göra för att alla plantor ska må bra? Jag har bl.a. följande växter: äppelträd, plommonträd  stort körsbärsträd  doftjasmin (ska man beskära den? Hur mycket?)  rosor,  Rhododendron  Hortensia (ska man beskära den?)  barrväxter, syren på stam,  ogräs (finns det bra sätt att hålla ogräset borta?)

 

Svar: Yngre fruktträd bör skyddas med gnagskydd som lindas runt stammen. Annars behöver man inte göra några andra åtgärder före vintern. Beskärning av doftschersmin sker på våren, och då glesar man ut de äldsta grenarna, så att 2/3 av busken återstår. Detta upprepas varje år. Rosor skyddas mot kyla genom att man kupar upp jord. Rhododendron mår bra av att man täcker rotsystemet med löv. På syrenhortensia kan man klippa bort de torra blomställningarna. Barrväxter och syren behöver inte skyddas för vintern. Ogräset rensas på hösten och sedan lägger man på barkmull. Det gör att man inte behöver rensa så mycket i fortsättningen.

 

Kompostmask

Var kan man köpa "kompostmask"? Gärna postorder om möjligt!

Svar: Det finns en förening som heter Maskringen som säljer kompostmask. Adressen är: Maskringen 971 87 Luleå

 

Jordförbättring

Jag har en fråga om jordförbättring jag har ett land på ca 10 m2 som varit beväxt med barrväxter sedan 20 år, har nu tagit bort dessa, för att göra blomsterrabatt, läste i AoT att man ska tillsätta kalkad torv, stallgödsel och barkmylla, min fråga är hur mycket av varje (antal säckar)?

 

Svar: Först bör man göra en jordanalys, för att få svar på jordens pH och näringsvärde. Detta är extra viktigt, eftersom det har vuxit barrväxter där i 20 år. Med jordanalysen som grund, kan man beräkna hur mycket kalk och näring som skall tillföras. Barkmull behöver inte tillföras i jorden, utan är bättre att lägga som marktäckning i planteringar. Den bästa jordförbättringen, får man genom att blanda prima ogräsfri matjord med kalkad och gödslad torv i lika delar. Detta läggs ut på ytan i ett 15-20 cm lager, som man sedan blandar ner i den befintliga jorden.

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter