Barr- och städsegröna växter

 

Stor Thuja

Vad kan jag göra med en äldre Thuja som har blivit för hög och för stor. Jag skulle vilja behålla den men något mindre. Vad gör man när man "stammar" en Thuja?

Svar: Det är svårt att minska en Thuja i storlek, utan att den ser ful ut. Man kan klippa in grenarna, men bara så mycket att det gröna finns kvar. Klipper man längre in, så bryter inte grenarna och de ser bara torra och fula ut.
Vill man stamma upp Thuja, så kan man såga av grenarna invid stammen. Detta är lämpligt att göra i juli- augusti.

 

Risig Rhododendron

Jag har en mycket risig Rhododendron, kan den beskäras för att bli buskigare? I så fall, när och hur?

 

Svar: Det går bra, att efter blomningen skära tillbaka kraftigväxande Rhododendron. Man kan såga ner grenarna ganska kraftigt, då de senare bryter med nya skott. En nackdel är dock, att det tar flera år innan den blir grön och lummig igen. En annan metod, är att man bara klipper in grenarna så pass mycket, att det fortfarande finns gröna blad kvar. På så vis återhämtar sig busken snabbare och den får inte ett så fult utseende.

 

Bruna blad på Rhododendron

Varför torkar en del blad på Rhododendron?

Svar: Ibland torkar de äldsta bladen på Rhododendron. Eftersom Rhododendron har ganska grunt rotsystem, så är det inte helt ovanligt att vissa blad torkar. Likaså kan de äldsta bladen ramla av p.g.a. naturlig åldring.

 

 

 

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

 

vattenfilter