Image0002  Image0010

 

 

Odla fram Dina egna krukväxter!

Image0001

 

Under våren är det rätt tid att börja föröka och förnya sina krukväxter. Här skall vi visa hur man enkelt får fram nya plantor av Saintpaula.

 

Börja med att skära av tre blad, som har ca 3 cm långa bladskaft, från moderplantan. (Bild 1) Fyll sedan en kruka med sandblandad jord, så kallad såjord, och gör med en penna 3 hål i jorden.

 

Därefter sticker Du försiktigt ner sticklingarna (bladskaften) i dessa hål och trycker till jorden runt varje blad. Vattna sedan jorden rikligt.

 

 

 

 

Image0002

 

 

 

 

 

 

Du tar så fram en plastpåse, stor nog att kunna träs över krukan. Gör först några hål i påsen, trä den sedan över krukan och fäst den med ett gummiband runt denna.

 

Ställ därefter krukan i ett fönster och skydda den mot alltför starkt solljus med ett tunt papper. Se noga till att jorden inte torkar ut och att solen inte bränner sönder bladen. - Det tar ungefär en månad för de nya plantorna att bildas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image0003

När plantan så småningom har bildat rötter och bladen börjat växa, är det dags att plantera ut sticklingarna i egna krukor.

 

(Bild 3) - Här ser Du hur den nya plantan bildats vid bladet. - Vid omplanteringen använder man vanlig krukväxtjord, som innehåller mer näring och på så sätt får växten att utveckla sig och blomma.

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter