Image0009  Image0010

 

Dinosaurieägg!

 

Överraska dina vänner med ett Dinosaurieägg av glass! Det kan förberedas i god tid före kalaset. Tag hjälp av någon vuxen, eftersom det kan vara bra att vara flera som hjälps åt.

 

Är du intresserad av Dinosaurier? Besök www.dinolandet.se >>


Det här behövs:

1 st. påskägg av papp, ca 18 cm långt, från bas till spets

1 st. Odense Princess-tårtelock eller kavla ut ett stycke mandelmassa/marsipan till en platta

Ca 1 liter glass eller sorbet  

200 g blockchoklad

 

Image0011

 

 

Börja med att lägga plastfolie inuti båda pappägghalvorna. Rulla ut tårtlocket av marsipan och klä de plastade insidorna med denna.

 Det går lika bra att använda mandelmassa/marsipan, som du köper färdig och som man själv kavlar ut till en tunn platta mellan två lager plastfolie. (Se bild 1)

 

 

 

 

Image0012

 

 

 

Tag sedan lätt tinad glass eller sorbet, som finns att köpa i affären, och fyll de båda ägghalvorna. Tryck till ordentligt med en gaffel så att det inte bildas tomrum. Glassen skall gå ända upp till den övre kanten på ägghalvan, men se till att ytan blir alldeles jämn.

Ställ in de båda halvorna i frysen. (Se bild 2).

 

 

 

Image0013Efter några timmar, eller nästa dag, lägger man ihop de båda halvorna, som man först tar ut ur pappskalen, så att det blir ett ägg. (Se bild 3)

 

Om man låter halvorna tina några minuter, går det sedan lättare att foga ihop marsipanen i skarven med en bordskniv. Vill man ta en paus är det bara att ställa in ägget i frysen igen.

 

 

 

 

 

Nu måste någon vuxen vara med!

 

Smält blockchokladen i ett vattenbad. Detta innebär att man bryter sönder blockchokladen och lägger den i en skål som tål värme. Skålen ställer man sedan i en gryta eller kastrull med vatten på en spisplatta, som man sätter på. Vattennivån skall vara ett litet stycke under skålens kant och vattnet skall koka lugnt. Nu smälter chokladen i sin skål. Se bara till att det inte kommer vatten eller vattenånga ner i chokladen, för då blir den grynig. Du kan även smälta chokladen i mikrovågsugnen.

 

Image0014

 

 

Tag nu ut ägget ur frysen och börja pensla det med den smälta chokladen. Använd en vanlig brödpensel. Eftersom ägget är kallt stelnar chokladen snabbt i ett vackert mönster.

 

När du är klar med penslingen ställer du tillbaka ägget i frysen, där det sedan får stå tills man skall servera det. Tag gärna fram ägget ca 30 min före servering, så går det lättare att skära det i skivor.

 

 

Dinosaurieägget går lätt att förvandla till ett påskägg eller ett annat festägg. Man kan dekorera med små marsipankycklingar eller kristyrblommor, som sätts fast med den smälta chokladen.

 

Ägget räcker till 6-8 personer

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter