Exotiska växter

 

Olivplanta

Hur skall jag sköta min olivplanta?

 

Svar: Din olivplanta trivs i vanlig krukväxtjord och kan med fördel stå utomhus på en solig och skyddad växtplats under sommarhalvåret. Se till att vattna ordentligt och låt sedan jorden torka upp innan nästa vattning. Gödselvattna under den ljusa delen av året. Olivplantor växer mycket långsamt och i kruka blir de 1-2 meter. Det går bra att föröka oliv med sticklingar.
Vi förmodar att din fråga även gäller hur du skall övervintra din planta. Eftersom olivträden är städsegröna måste vinterförvaringen ske på en ljus men sval plats. Låt det gå lite längre mellan bevattningarna. Större exemplar beskärs till önskad form.

 

Vinranka

Har flyttat in i ett hus som har en vildvuxen trädgård. Där finns vinrankor både i växthus och fritt växande. Hur sköter man dem. Hur hårt beskär man? Ska man beskära?
Det var blåa druvor i växthuset men inga druvor på de fritt växande rankorna.

 

Svar: Vindruvor vill ha en näringsrik och lucker jord. På våren kan man blanda upp den befintliga jorden med väl brunnen gödsel eller kompostjord. Genom att vindruvan har en kraftig tillväxt under säsongen, är det viktig att man ger växten en god tillgång på vatten och näring. Detta gör att plantan inte blir lika känslig för växtsjukdomar.
Vindruvor måste beskäras före nyår, annars kan plantan förblöda och dö. Man kan dock klippa av (pincera) smågrenar under växtsäsongen.
Allmänt för beskärning är att man drar upp två skott, som bildar ett U. Avståndet mellan de två huvudgrenarna skall vara ca 60-70 cm. De sidoskott som sedan bildas på dessa huvudgrenar klipps av (pinceras) över två knoppar.
När dessa knoppar börjar växa, väljer man ut det skott som är kraftigast och det andra klipps bort. Bildas det en blomklase vid detta skott, så pincerar man skottet två blad ovanför klasen.
Bildas det ingen blomklase, så pincerar man över fem blad.
På hösten klipper man tillbaka skotten, så att två knoppar återstår.

 

Mandarinträd

Vi har ett mandarinträd som vi själva drivit upp - det är nu 7 år och ca 4 dm högt. Jag är osäker på hur och när detta bör klippas - det har inte blommat någon gång.

 

Svar: Mandarin trivs i en näringsrik jord. Då tillväxten på din planta har varit relativt liten (4dm på 7 år) så bör nog plantan inte beskäras nämnvärt. Man kan dock på våren klippa bort sådana grenar som sitter för tätt. Under sommarhalvåret vill plantan ha god tillgång på vatten och näring. Citrusväxter kan ta några år på sig att blomma. Det är bra att duscha dem ofta, och på så vis minska risken för spinnangrepp.

 

Mandarinträd

Jag har 4 Mandarinträd som jag skulle vilja ha lite hjälp med, alla växer i krukor, alla är planterade genom kärnor från en frukt, jag brukar ställa ut dom på somrarna. Det första trädet är ca 10 år gammalt och är ca 110cm långt, det har aldrig blommat. Dom andra tre träden växer i en o samma kruka, är ca 7 år, är ca 100cm långa, dom har heller aldrig blommat. Nu till frågorna: Är det ens möjligt att få blommor eller frukter på mandarinträd i Sverige? Om det nu går hur bär man sig åt? Går det att separera dom 3 som växer i samma kruka? Hur ska man beskära dom för att dom ska må som bäst?

 

Svar: Visst är det möjligt att få blommor och frukter på mandarinträd! Den vanligaste förökningsmetoden för citrus är okulering, precis som vid odling av fruktträd. Troligtvis är plantorna inte tillräckligt gamla än för att blomma. Citrus vill ha en jämn fuktighet. Gödsling sker med sparsamhet. Citrusträd beskärs i mindre utsträckning än andra fruktslag. Beskärning medför oftast mindre med frukt. Avlägsna därför endast felriktade grenar eller om man tycker trädet har för yvigt omfång. Vattenbrist medför reducerad skörd. Om de tre plantorna står för tätt, kan man dela dem vid den årliga omplanteringen.

 

Passionsfrukt

Jag planterade för några veckor sedan fröer från några passionsfrukter som jag köpt i livsmedelsaffären. Nu sticker de upp och är förvisso jättevackra, men frågan är, vad ska jag göra nu? Hur ska jag bäst gå till väga för att få en vacker krukväxt?

 

Svar: Passionsfrukten härstammar från tropiska Amerika. Passionsväxterna är klättrande örter eller buskar. Därför kan plantorna behöva visst stöd. Plantorna behöver jämn näringstillförsel under sommarhalvåret. Duscha plantorna ofta och låt dem stå ljust. Under vinterhalvåret kan passionsväxterna tappa sina blad och bör då få mindre vatten och näring. Beskärning sker på våren.

 

Kiwi

Jag ska av en granne få en kiwibuske som är 3-4 år gammal och som har blommat för första gången i år. När flyttar jag denna och ska jag klippa ner den, det är nog aldrig gjort.

 

Svar: Alla lövfällande buskar bör helst flyttas under höst, vinter eller tidig vår dvs. oktober-mars. Då är växterna i vila och avdunstningen blir liten. Växterna kan även omgående börja rota sig på den nya växtplatsen. Detta sker under hela den tid, då marken inte är tjälad. Normalt behöver man inte beskära den, för att kunna flytta den. Man kan dock ta bort några enstaka grenar, och de sitter för tätt.

 

Olivträd

Jag har ett olivträd (en halvmeter stam och en meter i omkrets på kronan) i en stor kruka på balkongen. Det har med åren blivit lite risig och fått för stort omfång trots att jag har kapat en del nya skott under tillväxtsäsongen. När ska man beskära ett olivträd lite mer? Vilken sorts jord ska man ha olivträd i och hur ofta ska den planteras om?

 

Svar: Det är bäst att genomföra en kraftigare beskäring under mars - april, innan växtsäsongen har börjat. Jorden bör vara näringsrik och gärna lite sandbladad. Det är även bra att tillföra flytande näring under växtsäsongen. Man bör plantera om växten varje vår. Övervintringen sker ljust och svalt.

 

Aprikos och persika

Jag har ett aprikosträd i trädgården, den bar tre frukter i år. Men grenverket växer våldsamt, hur klipper jag detta träd. Det växer mot en väggspalje?

Svar: Man lyckas bäst med aprikoser och persikor om de odlas mot en södervägg. Detta gör att frukten mognar fram och att smaken blir god. När man skall spaljera dem, är det bäst att låta grenarna växa som en solfjäder. Beskärningen består av, att man klipper bort grenar som växter in mot väggen eller rakt ut. Detta görs på försommaren, då snittytorna blir små. Övriga skott binds mot spaljén. Fruktsättningen sker på långa fjolårsskott. Klipp därför bort de skott som burit frukt tidigare år. Detta skall göras för att få bra balans mellan den vegetativa tillväxten och fruktsättningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter