Image0032

Image0037

 

 

Ingrid Bergman

 

Image0034Detta är en mycket vackert mörkt rödblommande ros. Den tillhör gruppen storblommiga rosor och namngavs i Sverige 1983. Den blommar hela sommaren med stora välfyllda blommor. Fördelen med denna sort är att blomman är vacker i alla stadier, från knopp till överblommad. Vissa andra sorter bleknar när de blommat över, men det gör alltså inte Ingrid Bergman.

 

Genom att blomman har en god hållbarhet lämpar den sig även bra som snittblomma. Bladverket har en frisk grön färg med relativt god motståndskraft mot svampsjukdomar. Vissa år kan den dock angripas av bladlöss.

Rosen är härdig i zon I-IV och blir ca 60-70 cm hög. Blomman har även en svag doft, som blir extra tilltalande på kvällen.

 

Som alla rosor vill Ingrid Bergman ha en näringsrik och fuktighetshållande jord. Det är viktigt att man vattnar rikligt under torra perioder så att inte växten blir försvagad och då lättare angrips av sjukdomar.

Planteras rosor i en torr och sandig jord uppstår ofta problem med mjöldagg och andra svampsjukdomar.

 

Jorden bör gödslas på våren med ett fullgödselmedel, vilket ger en god tillväxt och rik blomning.

Rosor vill ha en ljus och varm placering för att ge en lång och återkommande blomning. Efter blomningen klipper man bort de vissna blommorna, så att det snabbare kan bildas nya knoppar.
På hösten kupar man upp jord runt grenarna för att skydda mot kyla. När sedan våren kommer krattar man åter ut jorden.

 

Vad gäller beskärning brukar en bra tumregel (för polyantha, storblommiga och marktäckande rosor) vara, att göra detta när björkens blad blivit " stora som musöron". Klipp då ner busken så att 3-4 bladknoppar återstår på varje gren. Vill man ha en mer välförgrenad buske, kan man även klippa årsskotten (pincera) när dessa blivit 10-15 cm. Blomningen blir då något försenad, men i gengäld betydligt rikare.

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

  

 

vattenfilter