Inomhusväxter

 

Avokandoförökning

Jag hade tänkt sätta en avokado kärna. Kan jag plantera den som den är eller ska jag göra något med den innan den planteras?

 

Svar: Det behövs inga speciella förberedelser när man skall plantera kärnan. Kärnan skall dock inte täckas helt med jord, utan ca 1/3 skall vara ovan jord. Läs mer under ”Barnens sida”

 

Skötsel av Avokado

Jag har ett avokadoträd som är 1,5m. Kan det bli några blommor på det? Hur ska den skötas?

 

Svar: Avokadoplantor blommar sällan inomhus, så det är nog inget man skall räkna med. Vattna och gödsla plantan som en vanlig krukväxt. Avokadoplantor brukar inte ha någon direkt viloperiod. Har plantan ett fint växtsätt skulle jag inte toppa den, eftersom de inte alltid förgrenar sig som man vill.

 

Mandarinträd

Vi har ett mandarinträd som vi själva drivit upp - det är nu 7 år och ca 4 dm högt. Jag är osäker på hur och när detta bör klippas - det har inte blommat någon gång.

 

Svar: Mandarin trivs i en näringsrik jord. Då tillväxten på din planta har varit relativt liten (4 dm på 7 år) så bör nog plantan inte beskäras nämnvärt. Man kan dock på våren klippa bort sådana grenar som sitter för tätt. Under sommarhalvåret vill plantan ha god tillgång på vatten och näring. Citrusväxter kan ta några år på sig att blomma. Det är bra att duscha dem ofta, och på så vis minska risken för spinnangrepp.

 

Mandarinträd

Jag har fyra mandarinträd som jag skulle vilja ha lite hjälp med, alla växer i krukor, alla är planterade genom kärnor från en frukt, jag brukar ställa ut dom på somrarna. Det första trädet är ca 10 år gammalt och är ca 110cm långt, det har aldrig blommat. Dom andra tre träden växer i en och samma kruka, är ca 7 år, är ca 100cm långa, dom har heller aldrig blommat. Nu till frågorna: Är det ens möjligt att få blommor eller frukter på mandarinträd i Sverige? Om det nu går hur bär man sig åt? Går det att separera dom tre som växer i samma kruka? Hur ska man beskära dom för att dom ska må som bäst?

 

Svar: Visst är det möjligt att få blommor och frukter på mandarinträd! Den vanligaste förökningsmetoden för citrus är okulering, precis som vid odling av fruktträd. Troligtvis är plantorna inte tillräckligt gamla än för att blomma. Citrus vill ha en jämn fuktighet. Gödsling sker med sparsamhet. Citrusträd beskärs i mindre utsträckning än andra fruktslag. Beskärning medför oftast mindre med frukt. Avlägsna därför endast felriktade grenar eller om man tycker trädet har för yvigt omfång. Vattenbrist medför reducerad skörd. Om de tre plantorna står för tätt är det bäst att låta dem vara.

 

Passionsfrukt

Jag planterade för några veckor sedan fröer från några passionsfrukter som jag köpt i livsmedelsaffären. Nu sticker de upp och är förvisso jättevackra, men frågan är, vad ska jag göra nu? Hur ska jag bäst gå till väga för att få en vacker krukväxt?

 

Svar: Passionsfrukten härstammar från tropiska Amerika. Passionsväxterna är klättrande örter eller buskar. Därför kan plantorna behöva visst stöd. Plantorna behöver jämn näringstillförsel under sommarhalvåret. Duscha plantorna ofta och låt dem stå ljust. Under vinterhalvåret kan passionsväxterna tappa sina blad och bör då få mindre vatten och näring. Beskärning sker på våren.

 

Amaryllis

Jag undrar om någon kan hjälpa mig att berätta för mig hur jag lyckas med att få min Amaryllis att blomma om.

 

Svar: Då amaryllisen blommat över skall ev. frökapslar tas bort, eftersom fröbildning tar onödig kraft ifrån löken. Sköt för övrigt om plantan som en krukväxt och ge den vatten och näring. På så sätt bildas många blad, som senare skall vissna ner. Näringen från de vissnande bladen tas upp av löken, vilket har betydelse för den kommande blomningen. På försommaren kan man plantera ut löken i trädgården, på en skyddad växtplats i lucker, näringsrik och fuktighetshållande trädgårdsjord. I början av hösten (slutet av augusti-början av september) tas löken upp och förvaras mörkt. Det är bara bra att plantan får känna av de kallare nätterna i slutet av sommaren, men akta den för frost! Bladen vissnar nu ner och i slutet av oktober-december är det dags att plantera löken på nytt. Ofta syns redan den nya blomknoppen. Själva drivningen (från plantering till blom) tar ca 8 veckor, förutsatt att en ny blomknopp bildats. Det brukar inte vara problem att få dem att blomma om, ifall ovanstående behandling görs. Ibland kan blomningen bli lite förskjuten pga temperaturen som kan variera då knoppen bildas. Men det är ju alltid lika roligt att se, när knoppen börjar utvecklas.

 

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

  

 

vattenfilter