Köksväxter under glas

 

Tomat och gurka

Jag undrar var jag kan få tag på bra info om tomat och gurkodling i växthus, det är mitt första år med att driva odling så jag är väldigt tacksam för bra tips.

 

Svar: Privatpersoner kan bl.a. vända sig till Hushållningssällskapen i länen som bedriver trädgårdsrådgivning. Även Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala ger ut en serie av faktablad/Fritid. Sveriges Lantbruksuniversitet håller även på med odlingsförsök av tomat och gurka. LTs förlag har även gett ut böcker om växthusodling, som man kan låna på biblioteket.

 

Paprika

Vi tog några frö från en vanlig röd paprika som man kan köpa på Ica, för 2 år sedan. Idag är den nästan 2 meter hög. Och vi undrar kommer det komma några paprikor?

 

Svar: Paprikaplantor brukar ofta sätta blomknoppar tidigt, medan tex. avokadoplantors knoppsättning oftast helt uteblir. Paprikaplantor angrips lätt av löss och spinn, men det låter som er planta hållit sig frisk, eftersom den blivit så stor. Kanske skulle den må bra av att stå utomhus på en skyddad plats under sommaren

 

Beska gurkor

Vi har odlat gurkor och upptäckt att en del blivit beska i smaken medan andra smakar gott. Vad kan det bero på?

 

Svar: Besk smak hos gurkor kan bero på flera olika orsaker. I mindre odlingar kan det vara svårt att styra klimat och vattentillgång. Tänkbara orsaker till ert problem är stora temperaturväxlingar eller för hög temperatur, ojämn vattentillgång eller felaktig gödning.

Växthusmelon

Vi har en växthusmelon (nätmelon?). Hur bör man sköta den.
Skall den toppas, hur i så fall, skall den bindas upp eller krypa på marken, hur skall den vattnas?

 

Svar: Nätmelonen vill ha en näringsrik och lucker jord att växa i. I och med att bladen och frukterna kräver mycket näring, så är det viktigt att man i bevattningsvattnet tillför flytande näringslösning. Detta kan man göra under hela växtsäsongen, samt att man även vattnar rikligt när frukterna utvecklas
Uppbindningen sker genom att man fäster en kraftig tråd i växthustaket, som plantan snurras runt allt eftersom den växer. Toppningen sker när plantan har nått en höjd av ca 2 meter.
Pollineringen sker med en pensel, då man för över pollen från hanblomman till honblomman .
Man låter det bildas 4-7 frukter på samma planta. Bildas det fler eller färre frukter, så blir de för stora eller för små.

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

  

 

vattenfilter