Lökar och knölväxter

 

Murtäckande växter

Skulle vilja ha lite tips angående "Murtäckande växter". Har en ful cirka 1 m hög mur som jag skulle vilja täcka med blommande växter som hänger ned över densamma. Kan någon tipsa om blommande, soltåliga, gärna snabbväxande växter som passar för detta.

 

Svar: Ettåriga växter som kan vara lämpliga att använda är bl.a. Slingerkrasse som växer snabbt och blommar rikligt. Man kan även använda hängpetunian 'Surfinia', men dessa kräver en mer fuktighetshållande och näringsrik jord Vill man använda fleråriga växter, kan man plantera Klätterhortensia. Den växer långsamt i början, men är sedan till stor glädje i många år.

 

Minipåsklilja

Jag har fått en minipåsklilja. Jag vet att man kan plantera ut den i blomrabatten mot sommaren, men jag vill veta hur får man flera lökar av en? Alla lökar i blomkrukan ser sprickfärdiga ut, kan man ta i och bryta sönder löken (är det flera inuti) typ som en vitlök med färdiga klyftor inuti? Eller är det ngt som naturen och löken sköter själv? När ska jag plantera ut dem, jag bor i Österbotten mittemot Umeå. Jag funderar på att göra en blomrabatt på södra sidan av huset. Blir det en bra plats för lökblommor eller blir det för torrt och varmt? Några tips om blomsorter för söder- och västersida tar jag gärna emot!

Svar: Det går väldigt bra att plantera ut minipåskliljor. Dessa är oftast blomvilliga och återkommer år från år. De går även att plantera ut på naturtomt, om så önskas. Påskliljor är inte uppbyggda på samma sätt som vitlökar, utan här kan man bryta loss de små sidolökarna. Ett syd eller västerläge är utmärkt läge för en lökrabatt. Scilla, pärlhyacinter, krokus, snödroppar och vildtulpaner m.fl sprider sig ofta villigt. Snödroppar kan vara svåra att etablera, eftersom lökarna ofta torkar lätt. Efter blomningen går det däremot lätt att dela befintliga bestånd. Ofta mår de bara bra av att delas, så växer "ruggarna" snabbt till igen. Det är oftast fint att sätta perenner i lökrabatten, som kan täcka lökväxternas blad, när de har blommat över.

 

Blomsterlökar

Finns det något sätt att förvara blomsterlökar (vårplantering) över vintern?
Det säljs ju ut lökar billigt nu (sommaren) så varför inte köpa på sig tänkte jag.

 

Svar: Det är bäst att plantera lökarna direkt i jorden, så att de växer till under säsongen. Sedan tar man upp dem på hösten och förvarar dem svalt. Det är lättast att plantera dem i en kruka, så att man kan vattna några gånger under vintern.
När våren kommer så planterar man ut lökarna i en urna eller rabatt.

 

Odling av sommarblommor

Äntligen är det dags att förodla sommarens ögonfröjder. Jag har ett litet växthus byggt av stora perspektivfönster där jag drar upp plantor som måste förodlas. Exempel är dahlior, gladioler, pelargoner, zinnia, etc...
Jag försöker skola ut så gott jag kan men växterna bränns allvarligt varje vår vid utplanteringen. Jag antar att de inte tål det ultavioletta ljus som glasfönstren filterar bort under uppväxten. Vad kan jag göra för att undvika brännskador och hejdad etablering på växtplatsen? De förkultiverade utplanteringsväxter som man köper från trädgårdsmästarna har inga problem med bränskador. Hur gör de? Jag har ett halvkroppssolarium som jag kan använda om det hjälper.
Hur gör trägårdsodlarna för att få så knubbiga växter. Jag har både ljust och svalt i mitt växthus utan att växterna vill bli som de köpta.

 

Svar: När man odlar växter i en drivbänk eller växthus, så är de vana med en jämn temperatur och fuktighet. Problemet uppstår när man planterar ut växterna i en miljö, som dom inte är vana vid. Därför är det mycket viktigt att långsamt vänja växterna vid utomhusklimatet. Man säger att man avhärdar växterna. Det gör man genom att antingen vädra mycket i växthuset eller ställa ut växterna i kortare perioder under dagen. Då får man en jämnare övergång för växten, och etableringen underlättas på den nya växtplatsen .
Välj en mulen och vindstilla dag, då du skall plantera ut växterna. Om växterna får en solig växtplats, kan man skugga dem med fiberduk.
Yrkesodlarna som driver fram utplanteringsväxter i stora växthus, kan med automatik styra  temperatur, ljus och fuktighet. Även genom att man är sparsam med bevattningen, kan man hålla tillbaka tillväxten och få kompakta växter.

 

Änglatrumpet

Är intresserad av info om Änglatrumpet.

 

Svar: Änglatrumpet kommer från Brasilien och kan där bli 4-5m hög. Här i Sverige är det bäst att odla den i stora urnor eller krukor i ett varm och soligt läge. Blommorna är väldoftande och kan bli ca 30 cm långa. Den vill ha god tillgång på vatten och näring under säsongen. Övervintringen sker på ett svalt men frostfritt ställe.
Växten kan angripas av spinn, bladlöss och vita flygare. Förökningen sker med sticklingar eller frö. Observera att växten är giftig!

 

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter