![]() |
|
Så här förökas ett fruktträd med okulering
Första året
På våren planteras grundstammarna i en lucker och näringsrik jord. Där kan de sedan rota sig och växa till under odlingssäsongen.
Det är viktigt att de får god tillgång på vatten och näring. I månadsskiftet juli-augusti, när saven gör att barken lätt släpper från stammen, sker så förändlingen. Det kallas att man okulerar fruktträdet.
Man skär då ut en knopp s k "öga" (1)
Därefter tar bort den vedbit som blir kvar på baksidan, s k "gaffel" (2)
På grundstammen skär man ett T-snitt så att barken kan friläggas.
Därefter förs ögat in under barken, som bör sluta till så tätt som möjligt.
Slutligen sätter man på en gummihätta för att skydda ögat.
Vid förädlingsarbetet används en speciell okulationskniv som är mycket vass och försedd med en friläggare för barken.
Efter det att okulationen är utförd är det viktigt att det är en hög medeltemperatur som gör att ögat snabbt växer fast. Efter några veckor ser man om resultatet är lyckat.
Andra året
Tidigt på vårvintern klipps grundstammarna ner. Snittet läggs ovanför ögat. För de okulanter (förädlingar) som inte tagit sig sker en omympning.
De vildskott som kommer från stammen tas bort och det förädlade skottet som sedan bildar stammen, binds till en bambukäpp. Detta kallas ett spö. Beroende på växtslag och sort varierar tillväxten med mellan 1-2,5 meter under denna säsong.
Tredje året
På vårvintern toppas spöet till lämplig höjd, så att stammen blir ca 80-100 cm (spöet står till vänster om trädet).
Under vår och sommar växer grenarna ut och bildar en krona och i augusti är trädet färdigt att plantera i trädgården. Även under denna säsong är det mycket viktigt att det finns god tillgång på vatten och näring.
|