Image0032

Image0037

 

 

Pärlrönn   Sorbus koehneana

 

Image0035Pärlrönnen härstammar från Kina och tillhör sorbus-släktet, där det totalt ingår 80-100 arter. Sorbus-släktet i sin tur ingår i familjen Rosaceae, dit även päron, äpple och rosor hör.

Pärlrönnen är en lövfällande buske som blir 2-3 meter hög. Grenarna har något hängande växtsätt. Den har fått sitt namn av att de vackert vita bären liknar pärlor. Bladen är snarlika den vanliga rönnens, men är mindre och får en mycket vacker eldröd höstfärg.

Blomningen sker i maj-juni med vita små blommor. Pärlrönnen har en mycket god härdighet och kan odlas i zon I-V. Den trivs i en lucker och fuktighetshållande trädgårdsjord.

Växten är lämplig att plantera som solitär eller som bakgrundsväxt i planteringar. Förutom att Pärlrönn odlas som solitär, förekommer den även som ett toppympat träd.

 

Vill man själv prova att föröka pärlrönnen, så sker detta med frösådd.
På hösten mosas bären sönder och man låter dem börja ruttna. Sedan tvättar man bort fruktköttet, för att bli av med de groningshämmande ämnen som finns i bären.

 

Därefter skall fröet stratifieras, vilket görs för att bryta den frövila som finns, så att fröet väcks och kan börja gro. Man lägger sedan fröna i en kruka med fuktig sand, där de får ligga 1-5 månader i en temperatur på +5 C. Ett lämpligt ställe kan vara en jordkällare eller kallförråd.

 

På våren, då frövilan är bruten, sås fröna i en kruka med sandblandad såjord. Nu är det bara att vänta på att småplantorna skall visa sig!

 

 

 

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

 

vattenfilter