Perenner

 

Löjtnantshjärta

Har två stora löjtnantshjärtan på min balkong  och undrar hur jag ska övervintra dem för utplantering  i vår?

 

Svar: Det bästa sättet att övervintra löjtnantshjärta är att jordslå plantan i någon rabatt. Har du inte möjlighet att gräva ner växten i marken, så kan du isolera krukan utvändigt, t ex med frigolit eller byggisolering (Gullfiber). Låt den sedan stå utomhus på ett så skyddat ställe som möjligt.


Irisplantor

Jag har hört att man ska dela på Irisplantor efter några år och undrar när och hur man ska göra det? 

 

Svar: Det går att dela Irisplantor under hela växtsäsongen, dock inte under blomningen. Bäst resultat får man under vår och höst, då det är god fuktighet i marken. Det är viktigt att man inte planterar dem för djup, då de kan ruttna. Rhizomerna (jordstammar) skall ligga i jordytan.

 

Pioner

Jag har köpt en pion "Sarah Bernhardt" där bladverket är fint och knopparna var stora som ärtor när jag köpte den. Nu har dom krympt ihop och torkat. Vad är fel?

Svar: Pioner är väldigt känsliga för att flyttas och etableras på en ny växtplats. Därför är det oftast svårt att få en nyplanterad pion att blomma. Man kan även tänka på att inte plantera den för djup, vilket dom är känsliga för.
Generellt bör pionen stå på samma växtplats så länge den blommar. Om den inte blommar ett år, kan det vara idé att byta växtplats.

 

Lavendel

Jag funderar på att sätta en häck av lavendel som avgränsare mot gatan, hur många plantor per meter bör man sätta?

 

Svar: Det bör vara ett centrumavstånd mellan plantorna på ca 30 cm

 

Flyttning av pioner

När är det lämpligast att flytta pioner samt azaleor?

 

Svar: Pioner flyttas lämpligast då bladen vissnat ner på hösten. Om jordstammen delas skall varje bit ha några ögon var, dvs. knopparna som bildar nästa års skott och bladtillväxt. Plantera ej för djupt. Azalea flyttas också lämpligen på hösten.

 

Perennrabatt

Jag har en ca 15 m lång mur nedanför den en lika lång rabatt med diverse perenner. Ska göra om den och vill veta om jag ska hålla mig till ett visst antal växter återkommande eller om man kan blanda var som helst. Jag vill ha rabatten i kall färgskala rosa blå violett och vitt. Jag har praktlysing och Gula dagliljor samt lite gullris som jag tänkte skulle få vara kvar. Vilka blommor blir en vacker helhet tillsammans.

Svar: När man anlägger en lång perennrabatt är det lämpligt att samma sorts blommor återkommer med ett visst intervall, men det gör man som man vill. En rabatt behöver ju inte vara helt symetrisk. Alla rabatter är fina på sitt sätt, men ett tips är att plantera 3-5 st plantor av samma sort i varje grupp, för att rabatten inte skall upplevas som rörig. Det kan vara fint att blanda både lökväxter och perenner. Vissnande blad kan döljas av snabbväxande perenner, t.ex. hosta, astillbe och daggkopa. Rosor eller andra vedartade buskar gör sig också fint i perennrabatten. Tänk på att sätta perenner, som blommar vid olika årstider. Exempel på odlingsvärda perenner, som fyller ut bra i rabatten är: rosenflockel, kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, nävor av olika slag och praktbetonika.

 

Trädpion

I min småländska trädgård har under ett par år vuxit upp en växt i mitt stenparti. Bladen liknar pionblad och stammen liknar en trädstam. Växten är helt självsådd då den står mitt bland rosenstavar, blodfingerört, solvänder, gentiana m fl. Kan det detta vara en trädpion. Och vad gör jag med den? Den kan knappast stå där den står då den redan är nästan 1 meter hög.

 

Svar: Om det är en trädpion går det bra att flytta den sent på hösten, då den tappat sina blad. Tänk på att gräva en tillräckligt stor jordklump. Det tar oftast några år innan den börjar blomma.

 

Stockrosor

Mina stockroser hade förra året bruna fläckar på bladen vilket resulterade i att bladen senare torkade ihop och föll av. Vad ska jag göra i år? Ska jag ta bort dem och måste jag då byta jord och ev. plantera något annat? Jag skulle vilja kunna odla stockrosor.

 

Svar: Stockrosor drabbas lätt av stockrosrost, vilket är en svampsjukdom som förutom stockrosor även angriper malvor. På undersidan av bladen bildas först orangegula sporer. Angripna blad vissnar i förtid. Avlägsna angripna blad så fort de upptäcks. Se till att plantorna får tillräckligt med vatten och näring under växtsäsongen. Utsatta plantor som står torrt har lättare för att angripas. På hösten bör alla ovanjordiska delar avlägsnas för att reducera övervintrade svampsporer.

 

Fröställningar

Undrar om bondpionens fröställningar ska avlägsnas efter blomning? Finns det risk för mindre blomning eller långsammare tillväxt av plantan om fröna får utvecklas?

 

Svar: Allmänt kan sägas att när växter bildar fröställningar, avtar den övriga tillväxten. Om man inte tycker att fröställningarna är dekorativa (vissa pioner har mycket vackra fröställningar) så är det bättre att klippa bort dem.

 

Akantus
Berätta lite om Akantus. Har förgäves sökt info om denna växt.

 

Svar: Acantus vill ha en solig och lugn växtplats med en djup och genomsläplig jord.
Står plantan för skuggigt blir blomningen svagare. Växten kräver en ganska stor växtplats.
Blommorna går bra att använda till snitt eller att torka.
Man kan föröka växten med frö eller rotbitar.
Sniglar kan ibland vara ett problem.

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter