Rosor

 

Vildskott

Jag tycker att det är svårt att se vad som är vildskott på gammeldags rosor.

 

Svar: Bladen på förädlade rosor består oftast av fem små blad, medan vildskotten har sju blad.

 

Härdiga rosor

Vilka gula och oranga rosor är härdiga i zon IV? Jag anlägger en upphöjd (tre slipers hög) rosenrabatt, som insynsskydd i söderläge. Jag vill ha tips på tre klängrosor i samma färg också. Jag behöver även tips på marktäckare dels till min gul/orange rosodling och dels till min rosa/vita rosenhäck.

 

Svar: Här följer en förteckning av rosor som kan vara lämpliga att plantera. Amber Queen- Bärnstensgul, doftar, 60-80 cm, Zon I-IV Peer Gynt – Guldgul, doftar, 60-70 cm, Zon I-IV Allgold – Gul, svagt doftande, 50-60 cm, Zon I-IV Lucia – Gul, doftande, 100-150 cm, Zon I-IV Polka – Aprikos, doftade, 150-200 cm, Zon I-III

 

Röda klängrosor

Jag skulle vilja få tips om lämpliga röda klängrosor.

 

Svar: Sympathie är en vacker röd ros som blir ca 2-3 m. Flamentanz är en härdig röd ros som blir ca 3-4 m.

 

Ros i kruka

Jag har planterat en ros (Drottningholm) i en kruka. Kan den planteras i en rabatt när den blommat färdigt eller ska man jordslå den och hur gör man i så fall?

 

Svar: Det går bra att plantera rosen i en rabatt. Tänk på att gräva ner jordklumpen ca 10 cm under jordytan. Detta skyddar förädlingsstället, så att det inte fryser bort.

 

Flyttning av rosor

Jag har en ros Heritage, som skulle behöva ny jord och soligare läge tror jag. När är bästa tidpunkten för flyttning och hur gör jag. Kan man flytta den på våren i mars- april?

 

Svar: Som Du skriver, går det mycket bra att flytta din ros i mars månad. Då innehåller jorden mycket fuktighet och etableringen går oftast bra. Tänk även på att gräva ner rosen 10 cm under förädlingsstället, så att den skyddas mot frost.

 

 

 

 

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

 

vattenfilter