Image0009  Image0010

 

Sådd av krukväxter

 

Frösådd Image0001

Vi skall visa hur man enkelt kan fröså sina egna spännande växter, som man sedan har glädje av i många år. En fördel med frösådd är att man får väldigt många växter, utan att det kostar mycket pengar.

 

På våren är det rätt tid att så olika växter. Vårsolen är starkare och detta gör att plantorna inte blir långa och gängliga.

 

Clementin

Clementin är en korsning mellan mandarin och pomerans. Frukter som kommer från äldre plantor är ofta kärnrika. Dessa liksom övriga frön från citrusväxter är lätta och roliga att så. Det tar däremot flera år innan plantorna blommar och ger frukt.

 

Clementinkärnor får man enkelt från de frukter som finns att köpa i affären. Samla ihop kärnorna från frukten, tvätta av fruktköttet och låt dem torka ett dygn. Fyll en kruka med såjord och gör sedan ett hål med fingret och stoppa ner kärnorna.

 

Rör mig ej (Sensitiva) Image0002

Barn brukar uppskatta denna krukväxt, eftersom de reagerar direkt vid beröring och fäller ihop sina blad. Efter en liten stund, så fälls de ut igen.  Likaså fälls bladen ihop under natten.

Blommorna ser ut som små rosa bollar och liknar mimosans.

”Rör mig ej” köper man i en fröpåse och sår i en kruka med såjord. Fröna skall täckas med ca 5 mm jord. Fröna gror efter ca en vecka. När de har växt till sig, planteras de om i större krukor.

 

 

Kapkrusbär (Physalis)

Kapkrusbär är de lustiga frukter med papperslikande skal och som du hittar i fruktdisken. Dela frukten och peta ur de små fröna. För att få bort fruktköttet, kan det vara bra att tvätta fröna och sedan låta dem ligga och torka ett dygn. Så sedan fröna i en kruka med såjord. Fröna är ganska små och skall därför bara täckas med ett tunt lager jord (ca 2-3 mm).

 

 

 

Image0003

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaktusar

Kaktusar växer långsamt och därför tror man kanske att de är svåra att fröså. Kaktusar är tvärtom mycket enkla att så och de gror redan efter några dagar. Enklast är att köpa en påse med blandade kaktusfrö i affären.

 

Börja med att fylla en kruka sandblandad såjord och vattna sedan upp den. Kaktusfrö är små och skall därför sås ovanpå jorden. Fröna skall inte täckas med jord.

 

 

 

 

 

 

 

 Image0004

Skötsel av frösådden

När du är klar med frösådden och vattnat upp krukan, skall denna ha en fuktig miljö.

 

Detta får du genom att tex. ställa krukan i ett litet plastdrivhus som finns att köpa i affären. Om du inte har ett drivhus, kan du istället täcka krukan med en plastpåse. För att det inte skall bli för tätt, skall du klippa ur lufthål i påsen.

 

Ställ drivhuset eller krukan i ett ljust fönster och sedan är det bara att vänta på att fröna skall gro. Vissa frö gror redan efter några dagar, medan andra får man kanske vänta på i flera veckor.

Lycka till!!

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter