Image0002  Image0010

 

Att så ett Alligatorpäron!?

Image0005

Alligatorpäron är ett annat namn på avokado, som du säkert känner till. Det är det knottriga skalet som har givit detta namn.

Den här växten kommer ursprungligen från Västindien och Sydamerika. Där blir den ett stort träd, som trivs i det varma och fuktiga klimatet. Även inomhus kan plantorna växa sig stora. Pröva får du se!

 

Man börjar med att ta en fullt mogen avokado, som känns mjuk när man klämmer försiktigt på den. Dela frukten mitt itu och ta ur den stora kärnan. (höger bild)
Tvätta sedan kärnan i ljummet vatten och låt den torka på ett varmt ställe i ett dygn.

 

Image0006När det tunna bruna skalet har börjat att spricka, är det dags att plantera kärnan i en kruka med vanlig planteringsjord. Man skall låta ungefär 1/3 av kärnan synas ovanför jorden och sedan vattnar man rikligt. (vänster bild)
Det är viktigt att den spetsiga delen av kärnan är uppåt!

 

Därefter trär man en plastpåse, som man gjort små andningshål i, över krukan. Krukan ställer man sedan i ett ljust fönster och väntar på att kärnan skall börja skjuta skott. Det kan faktiskt ta ända upp till 1-4 månader. Under den tiden är det viktigt att känna på jorden då och då, så att den inte torkar ut. Den får heller inte bli för sur, för då kan kärnan ruttna.
Men det är ändå bra om man duschar plantan när den börjat växa.

 

 

 

 

 

Ur kärnan växer så småningom upp ett skott, som man bör toppa när det är ca 30 cm högt. Det kan man faktiskt göra flera gånger, för på så sätt får man en planta med fler grenar på.
När plantan sedan har växt en tid är det lämpligt att plantera om den i en större kruka.

 

Image0007

Det finns också en annan metod att föröka, där man sätter kärnan i ett glas med vatten i stället för i jord. Man sticker då försiktigt in tre stycken tandpetare i kärnan, så att den med hjälp av dessa kan vila på glasets övre kant. Till sist fyller man på så mycket vatten att det täcker halva kärnan. (höger bild)
Efter det att kärnan har bildat rötter, planteras den i en kruka med jord och sedan sköter man den på samma sätt som vi berättat om tidigare.

 

 

 

 

 

 

 

parkprogram
 

 

nyhetsbrev

 

vattenfilter