Image0032

Image0039

 

 

Sommarviva                 Primula florindae

 

Image0033Sommarviva är en blomrik och svagt doftande perenn, som trivs i en näringsrik och fuktighetshållande jord. Den växer vild i Tibet och kan odlas i stora delar av Sverige.

 

De till formen brett lansettlika bladen, som sitter fästade på långa bladstjälkar, är spänstiga och har en frisk grön färg. Växtens totala höjd är 50 – 100 cm beroende på växtplats och näringstillgång.

 

De klockformade blommorna, till färgen svavelgula, sitter i toppen på höga blomstjälkar. Blommornas svaga doft gör sommarvivan än mer tilltalande.

 

 

Om man låter fröställningarna sitta kvar över vintern, kan plantan självså sig på växtplatsen. 

 

Växtplats

Sommarvivan vill ha en fuktighetshållande och näringsrik jord, men kan även odlas i en vanlig perennrabatt eller i kanten till en damm. Detta gör den mycket användbar på många växtplatser i trädgården.

 

På en torr och näringsfattig växtplats växer den emellertid dåligt och ger ringa blomning. I mer utsatta lägen är det en fördel att täcka plantan med löv eller granris under vintern. Plantering och eventuell delning bör ske tidigt på våren.

 

Sommarvivan är lämplig att odla tillsammans med:

Septembersilverax                -Cimicifuga ramosa `Brunette´

Blomsterfunkia                      -Hosta fortunei

Vitlysing                               -Lysimachia clethroides

 

Förökning

Förökningen sker enklast genom att dela plantorna tidigt på våren. Man kan även fröså sommarvivan, vilket i så fall sker direkt efter det att fröet  mognat på hösten. Fröna sås i en kruka med väldränerad såjord. Eftersom de är ljusgroende skall de emellertid inte täckas med jord. Vattna krukan genom att sänka ner den i ett kärl med vatten och täck den därefter med en glasskiva.

 

Ställ krukan utomhus i en drivbänk eller i ett kallväxthus över vintern. Fröna får på så sätt den köldbehandling de behöver för att kunna gro. På våren placeras krukan på en ljus plats, där temperaturen bör ligga vid 16-18 C. Groningen sker då efter 3-6 veckor. Efterhand som fröna gror och bildar småplantor, skolar man om dem i enskilda småkrukor för vidare odling.

 

 

 

 

 

 
parkprogram
 

 

nyhetsbrev

  

 

vattenfilter